Hoe het begon

Eind 2003 verscheen er een topic op AVP (Arjans' Vuurwerk Page) over het nostalgische vuurwerk van weleer. Het bleek een succesvol onderwerp, want al snel kropen de "oudgedienden" uit hun schulp en ontpopten zich tot ware "Freaks van Vroegah!". BBmartin (Marty), Cameo (Nick), Roel en Kanonslagen.com (Francois) lieten zich al snel vervoeren in verhitte (maar gezellige) discussies over allerlei oud spul. De term "Vuurwerk met de V van Vroegâh" was geboren, zo ook 'kruit nostalgie' , 'snipper kanonslagen' en 'klei bommetjes'. Via de site van Arjan Uitman (AVP) kwamen de kruit nostalgisten bij elkaar. Eind 2004 opende Cameo opnieuw het inmiddels bekende topic op AVP, waarna de club alweer snel compleet was. Halverwege 2004 kreeg Cameo het plan voor een Virtueel Museum, geinspireerd op "The British Firework Museum"..Marty, Roel en Francois (ieder al belast met een eigen website met afzonderlijke specialismen) besloten belangenloos mee te werken aan wat nu "Het Nederlands Vuurwerkmuseum" heet. Toen slechts een verzameling foto's van ouderwets vuurwerk, later kwam er een forum bij. Het aantal hits en geregistreerde leden nam toe, inmiddels is VWM een 'stamkroeg' voor vele doorgewinterde oudjaar vuurwerk liefhebbers.

Streven

Het VWM is in de eerste plaats een trefpunt voor vuurwerkliefhebbers met een nostalgische inslag, gezellig babbelen, foto's en andere media delen. Verder streven we er naar de vuurwerk items die onze oudjaar viering tot een feest maken in beeld te archiveren; in Nederland steken particulieren vuurwerk af sinds ongeveer begin jaren 50, dus er zijn heel veel vuurwerk artikelen geweest waarvan wij (minimaal) een foto in ons museum zouden willen hebben. Inmiddels, zo'n 10 jaar na de oprichting, is de beeldbank zeer uitgebreid; een totaal overzicht van consumenten vuurwerk van de jaren zestig tot en met 90. 

 

Even voorstellen:

RoelRoel (mede site-admin) - In 1974 op zesjarige leeftijd begonnen met het verzamelen van vuurwerklabels; een hobby welke heel gewoon was in die tijd. Na een vuurwerkloze winterslaap, zo vanaf 1990, sloeg de kruitdampkoorts weer toe in 2003 na het ontdekken van kanonslagen.com en het 'Vuurwerk met de V van Vroegâh' topic op AVP. Sindsdien zijn er een groot aantal jaren 70/80 labelsen dummy's bij gekomen, vaak door inspanningen van VWM leden en bezoekers, waarvoor mijn/onze dank.

Nick (cameo)

Cameo (Nick, Site admin/directie) - Initiator van het online Museum en ontwikkelaar van de website. Het ontwerp alsmede het dagelijks (technisch) beheer ligt in mijn handen. Ik verdiep mij graag in de vele aspekten van het vuurwerk. Daarnaast registreer, monteer en publiceer ik video's over de hobby. Ik vind dat het vuurwerk in Nederland een beter imago verdient en span mij daartoe, samen met mijn collega's, in diverse projecten.

Remco (oerendhard)

Oerendhard (Remco, Kalender beheerder & Showreporter) - Sinds maart 2009 toegevoegd aan de crew. Een ware liefhebber van het klassieke, maar ook het moderne vuurwerk. Tevens houd Oerend alles bij rondom de vuurwerkramp in Enschede. Oerendhard houd voor ons de kalender bij en zorgt dat relevant nieuws tijdig en correct op de frontpage en forum belanden.

Donald (poziloc)Poziloc (Donald, Beheerder & Showreporter) - 1 juni 2009 toegevoegd aan ons team. Net als andere beheerders geniet Pozzi van het klassieke vuurwerk, maar ook het actuele. Daarnaast heeft hij een duidelijke passie voor het opbouwen van professionele vuurwerkshows en het zware vuurwerk wat daarbij gebruikt word. Verder is Poziloc een vast jaarlijkse "Fallasganger". Het brute geweld van een goede mascleta is voor hem als een goede wijn voor een fijnproever.

Marty (Museum VIP) - 31 december, de laatste dag van het jaar, in de volksmond Oud & Nieuw genoemd. Het gelijknamige archief staat vol met mijn persoonlijke ervaringen rondom vuurwerk, oliebollen en de algemene sfeer van de donkere, koude decembermaand. Een geschiedenis die begon rond 1972 met sterretjes en bengaalse lucifers en dankzij eenvoudige camera's en cassetterecorders vastgelegd in beeld en geluid. In 2003 begon mijn internet-speurtocht naar vuurwerk, Binnen enkele weken zat ik tot over mijn oren in films, foto's, verhalen en later ook fora, waarbij het AVP forum in januari 2004 het platform was waar ik mijn archieffoto's lanceerde. Al snel ontwikkelde zich mede hieruit een "vuurwerk van vroegâh" beweging waarin diverse, door nostalgie gedreven ouderen zich verenigden met het VWM als hoogtepunt.

q

 

 

Rene

Rene, (UFO, VWM ambassadeur)
Hallo, ik ben Rene van de Kamp (ufo op het forum) geboren in 1966. Sinds ik mij kan herinneren heeft het vuurwerk een grote aantrekkingskracht op mij; zoals bij de meeste jongens  begon alles met Bengaalse lucifers en sterretjes.
Al vanaf de jaren 80 verzamel ik vuurwerk op papier, folders, boeken en catalogi.
Na een tijdje weinig tot niets met de verzameling gedaan te hebben, begon het na een tijdje toch opnieuw  te kriebelen met als gevolg dat ik er weer met volle teugen  van het ouderwetse, kleine vuurwerk geniet
Sinds de introductie van mij bij het Vuurwerkmuseum is de inzet van verzamelen en opsporen van oud vuurwerk  wel groter geworden.
Met als gevolg  zijn er  door de jaren heen verschillende zaken bijgekomen zoals dummies, films en nog meer catalogi/boeken.
Omdat ik zo dicht aan de Duitse grens woon heeft het Duitse vuurwerk door de jaren heen ook een belangrijke rol in het vuurwerk gespeeld, dat heeft als gevolg dat ik ook een  verzameling Duits  vuurwerk  heb.
Met vriendelijke groet. Rene.

David

David (Meteo-Mod) - David is in 2011 aan het team toegevoegd. Naast vuurwerk heeft David namelijk een passie voor het weer. Vuurwerk fascineert hem al sinds 1975.
Eind jaren 70 is hij er zelf mee aan de slag gegaan. David werkt ruim 10 jaar als professioneel meteoroloog bij het WNI in Soest. De weerhobby nam eind jaren 70 een ware vlucht.
Met streekgenoot Jan Pelleboer (hij woonde vroeger in Roden, noord Drenthe) als voorbeeld gaf de legendarische winter van 1978-1979 de doorslag tot het verder uitbouwen van de hobby.
Onweer is voor David trouwens het mooiste vuurwerk dat er is….. Bex en Alpeco zijn bekende shops voor David, waar hij zich vroeger regelmatig verlekkerde aan het kruitgoed, toen hij in Weert moest bivakkeren.
Hij gaat tenslotte zijn best doen om ons te vermaken met het weer in brede zin, dus zoveel mogelijk gerelateerd aan de seizoenen en "de dag der dagen" .
 

 

Regels

Als website waar mensen elkaar treffen en discussieren ontkom je er niet aan dat je (gedrags-)regels moet opstellen. Het is immers belangrijk dat we vooraf vaststellen hoe we met elkaar om wensen te gaan en waar de (soms wettelijke) grenzen liggen. De regels voor het gebruik van ons forum dien je tijdens registratie te akkoorderen.

Toegestaan:

Het plaatsen van info over vuurwerk in de ruimste zin des woords in de daarvoor geldende topics en onderwerpen.

Het plaatsen van relevante en nieuwe info over vuurwerk. 

Plaatsing van eigen gemaakte films en foto's in de daarvoor geldende topics, onderwerpen of via de VWM gallery.

Reageren op polls, en op geplaatste nieuwsitems.

Gezellig klessebessen in onze sfeer topics in het forum.

En wat verder allemaal op normaal geziene manier gebeurd volgens alle bepalende richtlijnen voor het gebruik van VWM.

Niet toegestaan:

Het (ver)handelen van verboden vuurwerk via het forum, Shoutbox, PM of e-mail of "namens" VWM naar of via leden. Ook vragen naar handel of adresjes behoort tot deze regel en daarbij geldt het zelfde. Bij klachten of tips hierover beslissen de Administrators hoe verder te handelen. Dit resulteert zonder pardon in een permanente ip-ban en ook eventuele inschakeling van politiediensten. Alle gebruikers zijn bij registratie akkoord gegaan met de bepalingen en daarbij is ook te kennen gegeven dat bij dergelijke praktijken gegevens kunnen worden doorgespeeld. HANDELEN IS DUS VIA VWM NIET TOEGESTAAN!!

Zelfbouw projecten: Wij van VWM willen gewoon niets te maken hebben met zelfmaakprojecten waarbij je jezelf en anderen in levensgevaar kan brengen! Alle leeftijden zijn vertegenwoordigd op deze site, ook minderjarigen kijken dus mee. Ook is de gedachte dat samenstellingen of projecten verkregen via vuurwerkmuseum.nl anderen letsel kunnen aanbrengen totaal niet onze doelstelling. Posting of aanzetten tot zelfmaak creaties waarbij indirect levensgevaar optreed is dus ten strengste verboden en levert je een permanente ip-ban op! Plaats ook geen recepten voor sassen e.d., scheikundige reactie vergelijkingen zijn ook bijzonder ongewenst op VWM.

Vernieling: Wat we echt niet willen zien is het opzettelijk vernielen van andermans eigendommen. Dus foto's/filmpjes van opgeblazen winkelruiten, prullenbakken of brievenbussen kunnen we echt niet waarderen! Ook het opblazen van je eigen defecte stofzuiger bijvoorbeeld willen we niet zien; bezoekers zien het destructieve geweld en kunnen dat als negatief ervaren. Wij vinden vuurwerk een feestartikel, géén destructief middel. Ook linken naar dit soort filmpjes beschouwen wij als ongewenst.

Dierenleed: Waar we echt heel boos van worden zijn de "stoere" filmpjes/foto's van dierenleed door vuurwerk! Elk jaar zijn heel veel dieren weer bang voor het geknal met vuurwerk en ook hun baasjes kunnen het mede daardoor niet echt waarderen en gaan vuurwerk als iets "vervelends" zien. Honden en katten hebben een veel beter/scherper gehoor dan mensen, dus van een onschuldig vuurpijltje kan een kat al zwaar gestrest raken en zelfs weglopen. Wees sportief en knal niet in de buurt van plekken waar dieren zijn en stop even met knallen als iemand met z'n hond voorbij loopt. Op het plaatsen van dierenleed filmpjes en foto's door vuurwerk op VWM staat een IP ban en wij melden persoonlijke gegevens bij de politie.

 

Het plaatsen van foto's en filmpjes

Een van de belangrijkste functies van het VWM is het plaatsen van media (fotos, films, geluids fragmenten) mede door leden, inmiddels zijn er duizenden fotos geplaatst van ouderwetse vuurwerk items, folders en oude documenten. Een groot deel van de Nederlandse vuurwerk geschiedenis en oudjaar beleving is inmiddels vertegenwoordigd in ons digitaal museum. Daar kunnen we gerust trots op zijn. Om het aanbod van fotos (en andere media) zo interessant mogelijk te houden zijn er een aantal richtlijnen.

De geplaatste media moet vuurwerk gerelateerd zijn, in zeer ruime zin. Winterpret, feestmaand zijn een paar trefwoorden, we zijn tenslotte ook een 'gezelligheid site'.

Zorg voor een foto/film van voldoende kwaliteit. De meeste digitale camera's van tegenwoordig zijn zo goed dat iedereen een goede foto kan maken; onscherpe, overbelichte en onderbelichte fotos worden niet geplaatst.

Bedenk welke foto(s) interessant zijn voor de VWM bezoekers. Voorbeeld; fotos van jouw oudjaar, 20 stuks, allemaal streperig door de te lange sluitertijd; is dit echt interessant voor de VWM bezoekers? Zou jij alle wazige foto's van andermans oudjaar gaan bekijken bijvoorbeeld? Bedenk ook dat we een Vuurwerkmuseum zijn, een aantal typerende voorbeelden: Oude consumenten vuurwerk artikelen genieten de voorkeur; een foto van een stoffige jaren 80 astronaut vinden wij mooier dan een foto van een cake uit 2014. Een suffe jaren 70 folder vinden wij interessanter dan een full-colour, 30 pagina tellende moderne vuurwerk folder. Een wazige foto van jezelf met een enkel rotje uit 1983 vinden wij mooier dan een collectie foto met 100 cakes van vorig jaar.

De site admins van het Nederlands vuurwerkmuseum houden het recht om media niet te plaatsen of te verwijderen van VWM, ook als daar geen richtlijn of regel voor is. Eventuele discussie hier over doen we via email of PM.

Een enorme lap tekst over wat er allemaal niet mag, het moet nu eenmaal gezegd worden. Gelukkig is door de jaren heen gebleken dat VWM bezoekers precies aanvoelen wat wel en niet kan, ingrijpen door moderatoren is op een paar gevallen na niet nodig geweest. Daar zijn we best trots op, hou die traditie in ere! Veel plezier op onze site, Het VWM team.

 

Disclaimer

Gebruik van enige informatie verkregen door middel van deze website gebeurt voor risico van de gebruiker.

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl spannen zich in te waarborgen dat de te verkrijgen informatie en het aanbod van relevante content waarnaar wordt verwezen en waarin vuurwerkmuseum.nl als portal fungeert volledig en juist is, daarentegen kunnen de beheerders van vuurwerkmuseum.nl niet verantwoordelijk worden gehouden voor enige onvolledige of onjuiste informatie die middels deze website gevonden wordt.

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor schade ontstaan uit het bezoeken van deze site of voor enigerlei schade ontstaan uit verleende diensten, aangeboden of verwezen content.

Vuurwerkmuseum.nl bevat verwijzingen of hyperlinks naar andere sites die buiten het domein van vuurwerkmuseum.nl liggen. Deze zijn opgenomen ter informatie van de gebruikers en te goeder trouw geselecteerd voor de doelgroepen van vuurwerkmuseum.nl. De beheerders van vuurwerkmuseum.nl zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud of beschikbaarheid van deze sites of bronnen. De beheerders van vuurwerkmuseum.nl geven geen garantie noch aanvaardt zij enigerlei aansprakelijkheid met betrekking tot de inhoud, data, adviezen, verklaringen, software, producten of ander materiaal op dergelijke sites of bronnen.

Het technisch functioneren van de breedbandverbindingen vallen onder het risico van de exploitant van de breedbandverbinding. De beheerders van vuurwerkmuseum.nl aanvaarden op geen enkele wijze aansprakelijkheid voor schade voortvloeiend uit de verplichtingen van de breedbandleverancier. De beheerders van vuurwerkmuseum.nl vrijwaren zich voor enige vorm van aansprakelijkheid vanwege een niet onbelemmerde toegang tot de diensten van vuurwerkmuseum.nl en de beheerders van vuurwerkmuseum.nl geven geen garantie met betrekking tot het functioneren van vuurwerkmuseum.nl. Tevens zijn de beheerders van vuurwerkmuseum.nl niet aansprakelijk voor eventuele virussen op de site of de server van vuurwerkmuseum.nl die de informatie toegankelijk maakt.

Behalve in geval van grove nalatigheid of opzet zijn de beheerders van vuurwerkmuseum.nl in geen geval aansprakelijk voor winstderving of voor bijzondere, incidentele, indirecte, bijkomende of enige andere schade die voortvloeit uit of verband houdt met het functioneren van onze site of met onze diensten ongeacht op welke wijze deze schade ontstaat

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl mogen de webpagina naar eigen inzicht en op ieder door hem gewenst moment (laten) veranderen of beledigen, met of zonder voorafgaande verwittiging. De uitgever is niet aansprakelijk voor de gevolgen van verandering of belediging.

Ongeautoriseerd of oneigenlijk gebruik van de webpagina of de inhoud daarvan kan een inbreuk op intellectuele rechten, regelgeving m.b.t. privacy, publicatie en/of communicatie in de breedste zin van het woord opleveren.

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl behouden zich het recht voor om u de toestemming te ontzeggen de webpagina te gebruiken en/of van bepaalde diensten die op de webpagina zijn aangeboden, gebruik te maken.

Voor klachten, opmerkingen of bij signalering van content die inbreuk maakt op wettelijke bepalingen of inbreuk maakt op rechten van derden kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Wanneer u ons uw naam- en (email-) adresgegevens doorgeeft voor het ontvangen van een nieuwsbrief, het stellen van een vraag of het plaatsen van een bestelling, dan zullen wij uw gegevens vertrouwelijk behandelen. Uw gegevens worden alleen gebruikt om de door u gewenste materialen of informatie aan u te doen toekomen en zullen niet voor andere acties worden gebruikt of aan derden worden doorgegeven.

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl zijn niet verantwoordelijk voor de inhoud van berichten die worden geplaatst op het forum of bij de foto?s en films. Wel wordt de inhoud van de berichten bekeken, waarbij we ons het recht voorbehouden om berichten te redigeren of verwijderen.

De beheerders van vuurwerkmuseum.nl kunnen citeren uit het forum, ten behoeve van bijvoorbeeld artikelen op vuurwerkmuseum.nl of elders. Bij citaten wordt alleen de voornaam genoemd die is gebruikt op het forum. Citeren door derden van een enkel bericht of gedeelte daarvan is toegestaan, mits met volledige bronvermelding inclusief URL.