Veel van jullie hebben het vorig jaar al gelezen en misschien zelfs kunnen proberen. De snipperkanonslagen "van vroeger" zijn bij onze oosterburen beschikbaar. Funke heeft in 2016 een eerste batch naar Duitsland laten komen en de Museumdudes hebben deze het vorige seizoen grondig kunnen testen. Stel je eens voor; een knaller met een papieren geperste stop, zoals vroeger heel gewoon. Een goede hoeveelheid kwalitatief buskruit en (tromgeroffel) grijslont! Met name dat laatste aspect was in de loop der jaren lastig voor elkaar te krijgen bij een retroknaller. Daar zijn goede redenen voor, kom ik zo op terug.

Enfin, wij hebben ze geprobeerd en heel eerlijk; we waren lyrisch over beide versies! Het verkoopsucces was daarbij zo groot dat de vraag bij Funke fors toenam en (zoals dat gaat op een vrije markt) de concurrenten ook een kijkje kwamen nemen. Het actuele seizoen zien we daarom ook retroknallers uit de keuken van Nico feuerwerk, onder het label "Fireevent". De uitstraling en het gevoel moet stroken met een knaller uit de jaren 60, maar voor ons komt jaren 70 gevoelsmatig beter overeen. Hier een paar foto's van beide merken:

Veel fotomateriaal van de Fireevent knaller is er nog niet, omdat dit het eerste jaar wordt dat deze op de markt komen en er veel discussie was over het oorspronkelijke ontwerp. Meer daarover kun je lezen op feuerwerk-forum.de. 

Afgelopen week gaf Funke een nieuw filmpje vrij met informatie over de versie die dit jaar over de toonbank zal gaan in Duitsland:

 

Er waren dit jaar veel hobbels op de weg voor Funke. De BAM certificering omzetten/verrijken naar CE gaf problemen (mede daardoor zul je ze in Nederland nog niet op de markt zien). En er was (niet lachen) een probleem met de levering van het juiste papier! Ze hebben echter hard gewerkt en het lijkt erop dat we dit jaar weer fatsoenlijk kunnen gaan snipperen. Je moet er echter wel een eindje voor rijden, want voorlopig vind je ze alleen in Duitse winkels.

Oldskool knallers

Dan nog even over eerdere pogingen. Liefhebbers die ons al wat langer volgen weten dat wij vanuit het Museum, maar met name uit creativiteit van Francois (kanonslagen.com) verscheidene pogingen hebben ondernomen om de retroknaller weer op de markt te krijgen. In Nederland was dit sowieso zeer moeilijk, lees onmogelijk. Heeft met afwijkende (strengere) regels te maken ten opzichte van Europa. Wat is eigenlijk het recept voor een goede retroknaller? Wat mij betreft is dat:

  • Een dun (rijst-)papieren wikkel met een goede oppervlaktespanning
  • Een geperste stop met weinig of geen stopkruit/klei
  • Voldoende kwalitatief buskruit, verdeeld over de tube, en
  • Een traditioneel gedraaid grijslontje

De eerste twee punten werden al eens bereikt. Al waren er verschillen met leveringen/batches en was er een trend waarbij om de een of andere reden de kwaliteit in navolgende seizoenen afnam of veranderde. De Extreme Bang was een goed Nederlands voorbeeld van een poging. Ontwerp van de wikkel door Francois:

Het fraaie Red Lantern logo op het pak is natuurlijk een fantastische bonus! De samples omstreeks 2006 waren veelbelovend, maar zoals wel vaker viel de productieversie tegen. Het waren, om met de woorden van Poziloc te spreken, toch weer stoepophogers. Maar de poging werd natuurlijk gewaardeerd. Hierna verplaatste de pogingen zich naar België. De geboorte van twee hele mooie knallers, met wederom een design van Francois, kondigde zich rond 2010 aan: De DJF Thunder (formaat astronaut) en Golden Dragon Thunder (formaat kanonslag).

Dit waren allebei hele fijne knallers, al misten ze twee kenmerken die we zochten: geen grijslont en geen buskruit (maar flashkruit). Desondanks zeer aangename knallers met voor het eerst een goed snippereffect! Wat hunkerden we daar naar! Ongeveer twee jaar geleden diende zich opnieuw een heel bijzonder project aan, wederom bij importeur Zena Vuurwerk: de Classics:

Ontwerp wederom in goede handen van Francois. Prachtige labels. En een heerlijke maat. Dit moest zijn "levenswerk"  worden op knallergebied. Alles leek goed te zitten. Voor het eerst ECHT grijslont! Okee, flashkruit ipv buskruit vergeven we de importeur, want daar was op dat moment meer markt voor. Verder op het oog een uitstekende knaller. Helaas was de pret van korte duur. Door een fabricagefout branden de lontjes te snel. Qua snelheid ergens tussen visco en quickfuse in. Zena vond dit onverantwoord en heeft ze uit de schappen genomen. Heel erg jammer. 

Vorig jaar werden we plots allemaal blij verrast met een poging van Duitse bodem; de Funke boller, zoals omschreven in het begin van dit artikel. Deze voldoet, ook in de nieuwste uitvoering, aan alle criteria die wij er aan stellen. Snippert goed, voldoende fijn buskruit voor een goede knal, het juiste papier en goed grijslont!

Grijslont versus Visco

Grijslont is een dingetje. Natuurlijk, in de jaren 70 en 80 hadden we niet anders. Maar vanwege de vele nukken van grijslont (je gooit het makkelijk uit, het is slecht bestand tegen vocht en het brand doorgaans niet gelijkmatig) kwam er al snel een alternatief, afkomstig uit de USA: safety fuse of groene visco, zoals wij dit noemen. Dit op viscose (een soort plastic) gebaseerde lont ging veel beter om met vocht, brand gelijkmatig en gaat als het brand niet snel weer uit. In rap tempo werd heel veel vuurwerk (niet alles!) voorzien van visco lont. Zo rond 1995 zien we deze verandering terug op de Nederlandse markt. Alle knallers kregen groene lonten. Qua veiligheid een uitstekend idee. Qua nostalgie, dus voor de mensen die de oude knallers kenden, toch een tikkeltje een gemis. Anno 2017 een knaller met grijslont op de markt krijgen vergt een boel. Je moet de instanties ervan overtuigen waarom je voor een vervangen methode gaat kiezen en aantonen dat de methode desondanks veilig genoeg is voor gebruik door consumenten. 

Voor veel importeurs is dit te veel werk voor te weinig opbrengst. Het blijft natuurlijk een centenkwestie, want ook vuurwerk importeren is een onderneming met risico. Het gros blijft daarom weg bij dit soort initiatieven. Maar als er dan een partij is die ervoor kiest, volhoudt en het gewoon neerzet, dan is zo'n merk natuurlijk een held onder de klassieke kruitsnuivers. Funke heeft dit gedaan en heeft zelfs een eigen fabrieks-brand in China opgezet. Een logo dat straks voor veel liefhebbers betekent dat er aandacht aan is besteed en (soort van) garant staat voor plezier.

We houden jullie op de hoogte van deze ontwikkelingen. 

PS: Voor het maken van dit artikel zijn illustraties gebruikt, zowel uit eigen keuken als van vuurwerkforums en/of shops op internet. Als het gebruik van jouw foto niet gewenst is, meld dit dan even svp.