Beste VWM leden,

Zoals de meeste VWMers wel weten zijn we als VWM al jaren bezig ons online museum in te richten met foto's die onze leden, bezoekers en wij zelf uploaden, al met al hebben we een indrukwekkende database opgebouwd met foto’s van vuurwerk artikelen, folders en catalogi. De foto albums van NL consumenten vuurwerk artikelen zijn door de jaren heen best compleet geworden. En toch gaan delen van ons museum verbleken als de komende aanvullingen geplaatst zijn. Deze giga aanvulling voor ons digitale museum is precies hét verjaardagcadeau wat we graag wilden hebben voor onze 10e verjaardag.

De grootste foto update ooit op VWM, en dan ook nog met NL materiaal van de jaren 50 t/m 2000, dus geen moderne spullen maar echt topklasse oudjaar nostalgie. Honderden foto’s van vuurwerk items uit vergeten tijden. De jaren 60 bijvoorbeeld, altijd een gatenkaas in ons museum, na deze update zijn we heel ver, niet 100% compleet maar het zit er dicht tegen aan.

 

Wat, hoe en waarom?

In april 2014 heeft onze VWM ambassadeur Jan (tijger op het forum) contact gelegd met niemand minder dan Klaas Haarman. Een aantal VWMers krijgen nu kippevel, een aantal denkt; wie was dat ook al weer? Even in vogelvlucht: de firma Haarman Vuurwerk heeft in het oosten van het land diverse generaties voorzien van consumenten vuurwerk, we hebben het dan over 1952 t/m 2001. Veel VWM leden en uiteraard ook ons crew lid Oerendhard (woonachtig in Enschede) kunnen de meest mooie verhalen vertellen over de legendarische winkel aan de Lipperkerkstraat in Enschede. De naam Haarman is voor velen verbonden met oliebollengeur, kruitdampen en een klok die op 23:55 staat. Er is een legioen oudjaar veteranen die bij Haarman als kind begonnen zijn met de eerste sterretjes om door te groeien naar knallende tiener, siervuurwerk ontdekkende twintiger, genietende dertiger en verder. Hier onder een fragment van de Haarman folder uit 2001, uiteraard een beladen jaar voor Enschede en omstreken, met een wat minder blijde boodschap:

 
Tsja, beter als dit kunnen wij het niet vertellen.
 

Klaas heeft in 2001 zijn deuren voor het laatst geopend, na de ramp werd alles anders; dat er door overheden overdreven hysterisch werd gedaan over consumenten vuurwerk is daarbij erg nadelig gebleken.

 

Dat was toen; terug naar het heden: via-via wisten we bij het VWM wel dat Klaas het een en ander aan klassieke dummy's zou hebben verzameld in vijftig jaar vuurwerk verkoop, van contact was het nooit gekomen maar we waren eigenlijk best nieuwsgierig. Jan ook, en die heeft de contacten gelegd waar uiteindelijk een goed plan uit zou ontstaan. Klaas zou daarbij zijn verzameling dummy’s op de foto hebben, wij zouden deze foto's in ons museum kunnen plaatsen. De vuurwerk items blijven dan -online- zichtbaar voor iedereen die het wil zien, ook in de toekomst. Waar we VWM voor hebben opgericht zeg maar.


Dus.. Alleen nog ‘even’ de collectie van Klaas op de foto zetten dacht ik nog. 1 juli 2014 was de dag en reisde Jan en ondergetekende af naar een locatie ergens diep in Duitsland.

Zo werden we op het bedrijf van Klaas ontvangen, toen dachten we nog dat dit het zo'n beetje was. Al gauw hadden we in de gaten dat het niet één maar twee dagen keihard werken zou gaan worden.

Om een lang verhaal kort te maken; We zijn twee dagen bezig geweest om de hele collectie zorgvuldig uit te pakken en weer op een betere tijdsvolgorde weer in te pakken. Daartussen was het mijn taak om de vuurwerk items te fotograferen. Tijdens dit proces kwamen er diverse unieke vuurwerkjes te voorschijn, de jaren vijftig en zestig items; Hollands fabricaat door Kat en Schuurmans bijvoorbeeld, met waarschijnlijk modellen die niemand van onze generatie ooit gezien heeft. De allereerste Chinese import artikelen uit de jaren 60 toen de Nederlandse fabrikanten meer en meer importeur werden. Items precies zoals ze op de legendarische Schuurmans poster (Klik) staan afgebeeld. Verder veel Duitse artikelen waaronder zeldzame modellen strijkers van Nico en Weco, denk dat onze Duitse collega's zitten te watertanden straks. Indiaas vuurwerk is ook van de partij; Klaas heeft in de jaren 90 heel kort zaken gedaan met vuurwerk fabrieken uit India maar van grootschalige import is het nooit gekomen.


En dan natuurlijk veel, héél veel vuurwerk uit China van de beroemde merken; Red Lantern. Horsebrand, Tigerhead, Flying Fairy Brand en Temple of Heaven. Het meest mooie label werk komt voorbij, ingenieuze novelties, bruut knalwerk en unieke Chinese potjes

Hele aparte ervaring; je doet een doos open en ziet dan zoiets als op deze foto. Vuurwerk van voor ik geboren was, jaren 50 en 60. Zo’n beetje het complete Schuurmans assortiment uit die tijd. Hier en daar wel wat vocht schade, vooral de oudere items kunnen daar slecht tegen. Het opnieuw -vocht proof-  inpakken was trouwens ook een primary target van deze missie.

Het 'archiverings-team' v.l.n.r. Jan, Roel, Klaas. En warm dat het was.. Toch soms kippenvel van de oudjaar nostalgie die we voor de lens kregen. Verder zaten er horzels die alleen mij beten..

 

Naast de honderden vuurwerk items een aantal oude reclame borden die heel lang geleden in de winkel van Haarman Vuurwerk hingen, ook een aantal assortimentsposters van Schuurmans uit de jaren 60 met daarop de eerste Chinese import artikelen. Deze en nog veel meer vindt je in dit album (Klik).

 

Een van de reclame borden, jaren 50/60 waarschijnlijk. Geconcentreerde nostalgie van de bovenste plank; 25 keer een vuurwerk artikel afsteken voor een gulden; is het niet geweldig?  (voor de jonkies: dat is minder dan een euro :) )

 

Uiteindelijk zijn er 1200 opnames gemaakt, daarvan zijn er 800 uitgepikt voor publicatie. Ja, dat is best veel; maar er zijn toch écht 800 foto's nodig om de collectie van Klaas volledig tot z'n recht te laten komen, we willen tenslotte elk vuurwerk item laten zien en soms uit meerdere hoeken. De foto's worden de komende tijd gefaseerd in de VWM database opgenomen, indeling volgens de tijdlijn die we in het museum hanteren (sier, knal, pijlen, 60s en eerder, 70s, 80, etc). Als er een serie geplaatst is lees je dat in het Klaas Haarman Collectie forum topic (klik).

 

Rest mij Jan en vooral Klaas nog maar eens te bedanken voor de goede samenwerking, ook de diverse VWM medewerkers die mee geholpen hebben om de foto’s te voorzien van een relevant jaartal, bedankt! We zijn inmiddels wel wat gewent als ‘VWM archeologen’ maar dit was toch wel hét project sinds ons bestaan. Het waren voor mij twee dagen van 6:00 uit de veren en 2:00 weer thuis maar het was het dubbel en dwars waard.

Een unieke belevenis van het grasduinen in consumenten vuurwerk artikelen van 1952 t/m 2001 en deze archiveren in een foto serie. Vuurwerk artikelen die vijftig jaarwisselingen bij duizenden Haarman klanten tot spetterende feesten moeten hebben gemaakt.

 

Oerendhard heeft voor de gelegenheid zijn verzameling Haarman folders opgepoetst, we hadden er al een paar in onze folder database, straks hebben we ze van 1988 t/m 2001 beschikbaar in het museum. Deze vindt je in de categorie 'folders', ingedeeld per jaartal.

 

 

Uw verslaggever: Roel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.